חיפוש בקטלוג

מבלי להכביר במילים (כי לפניכם חפירה רצינית), אנחנו שמחים לבשר לכם שעוד קטלוג חשוב מאין כמוהו הצטרף למחלקת ההפצה הבינלאומית של קמע.
הפעם מדובר בזה של חברת התקליטים הבריטית הוותיקה One Little Indian, בה יצאו כל האלבומים של נסיכת הקרח האיסלנדית ביורק, מהווה חממה לעוד מוזיקאים איסלנדים מבטיחים (חלקם כאן בהפצה), ובין האמנים שהיו חתומים בה בעבר וחתומים בה בהווה אפשר למצוא את אמילינה טוריני, קודי צ'סנאט, ה-Twilight Singers של גרג דולי מאפגן וויגס, Skunk Anansie, קת'רין וויליאמס ועוד. את כולם תוכלו למצוא כאן למטה וחלק מהאלבומים פה מגיעים לראשונה לארץ בהפצה מסודרת כשהדגש כמובן הוא על "אוטופיה", אלבום האולפן האחרון והמצוין של ביורק.
בליגה משל עצמה:
BJORK - UTOPIA
האלבום הזה אמנם יצא לפני כמה חודשים, אבל השורות האלה נכתבות ב"יום האישה הבינלאומי" כך שגם אם שורה עלי רוח מיוחדת, אין בה לבטל את חשיבותה של ביורק, אלא להעצים את גדולתה ההיסטורית ולא פחות חשוב מזה – העכשווית.
כי זוהי ביורק: תמיד עם אצבע על הדופק ותמיד מקדימה את זמנה ביצירתיות אין קץ גדולה מהחיים וכאילו לקוחה מעולם אחר עד שלפעמים עולה התהייה אם איסלנד ממנה הפציעה היא בכלל כוכב לכת של חייזרים. לעתים, אין דרך אחרת להסביר כמה המוזיקאית הזו שונה מכל בן ובת אנוש שיוצרים בקרבנו.
כך גם ב"אוטופיה", אלבומה התשיעי שיצא לקראת סוף 2017 – חוויה על-חושית, עמוקה ומזככת של פופ, אלקטרוניקה, בארוק, פולק, מוזיקה קלאסית מודרנית, אוונגרד ובעיקר האיכויות הווקאליות של ביורק שדוחפות את כל ההתרחשויות האסתטיות והמוזיקליות באלבום אל עבר קצה האינסוף.
ובקצה האינסופי הזה ממתין לכם יופי. יופי אוטופי, פנורמי, ומרתק שמצעיד את המוזיקה והאומנות החזותית אלפי שנות אור קדימה.
דמיוני כמה שזה מושלם:
שער אל הגיא:
כל החושים מתעוררים:
BJORK
DEBUT / POST / HOMOGENIC / TELEGRAM / JOGA
2LP
|
2LP
|
2LP
|
LP / CD
|
HEAVY WEIGHT LP / COLORED LP |
LP / CD
|
ואחרי שהסתנכרנו עם האלבום האחרון, אנחנו חוזרים אחורה 20 שנה (ואף יותר) לתחילת דרכה של ביורק כסולנית. השתדלתי להשתפך בקצרה כי אתם מכירים את האלבומים האלה היטב וחלק מכם יכולים לזמזם אותם בעל-פה מתחילת ועד סופם, אבל לא בטוח שהצלחתי להמעיט במילים.
Debut– אלבום הסולו הרשמי הראשון תחת השם ביורק (קדם לו רק אלבום שהוציאה כילדה תחת שמה המלא) שיצא ב-1993,קצת אחרי שהשוגרקיובס התפרקו. על העטיפה הקדמית ביורק נראית כמישהי שנושאת תפילה, מקווה להצליח. ומי ידע אז שהעולם יהיה כמרקחה, יאמץ את האיסלנדית המוזרה לחיקו ויגיב בהתלהבות חוצה גבולות לשירי פופ שנוגעים באלקטרוניקה - מצידה הדאנסי או האווירתי יותר – כמו Human Behaviour, Venus As A Boy, Big Time Sensuality, One Day, The Anchor Song וכמובן – Violently Happy.
Post– אם האלבום הראשון נקרא בצנעה Debut, הרי שהאלבום השני תפס את מעמדה החדש של ביורק את רוח התקופה היטב בשמו. אך בניגוד לה (לרוח התקופה, לא לביורק) Post לא התמקד בפוסט-מודרניות, אלא שימר היטב את הניגוד הבריא בין ההתיילדות הכובשת של ביורק לבין חיבתה הייחודית לפופ, אלקטרוניקה אוונגרד בו זמנית והפעם גם בתוספות של הבלחות ג'אז במובן הביג באנדי של המילה כמו בלהיט הגדול מתוכו, It's Oh So Quiet. עוד ראויים לציון לשבח מתוך Post: Army of Me, Hyper-Ballad, Isobel וכמובן להיט הגעגועים I Miss You.
Homogenic– בעיני רבים, זהו האלבום הטוב ביותר של האיסלנדית המצודדת. מגנום אופוס מורכב, אצילי, רב-צלילי ורב-שכבתי של גאונות צרופה. ביורק בשיאה מבחינה ווקאלית בחיבור בין רגשות עזים, עיבודי מיתר נשגבים ואלקטרוניקה קפואה וחכמה בחסותם של מתכנתי-על כמו מארק בל (שהופך לשותף קבוע באלבומיה) ו-Howie B. שירים בולטים, על זמניים ונצחיים מתוכו – Hunter, Joga, Alarm Call, Bachelorette וכמובן All Is Full Of Love. מאסטרפיס!
Telegram– החיבה העזה לאלקטרוניקה זיכתה את ביורק בהרבה מחזרים מתחום האלקטרוניקה ששמחו להעניק אינטרפרטציות משלהם לשיריה המושלמים כך שאלבום רמיקסים כמו Telegram היה לדבר יותר ממתבקש. תמצאו בו גרסאות מעולות ומרעננות לשירים משני האלבומים הראשונים מטעמם של LFO, Mika Vainio (Pansonic), גראהם מאסי (808 State) ואפילו Deodato(!) לצד אחרים כמו רמיקס אחד של ביורק בכבודה ובעצמה.
Joga- ובהקשר הזה, אחרי Homogenic יצא גם תקליט כפול שמתבסס על רמיקסים ל"יוגה", אחד הלהיטים הגדולים ביותר מתוך האלבום המופתי לצד שירים שיצאו כבי-סיידים של סינגלים. גם כאן נעשתה מלאכת מחשבת ע"י אשפים מוכחים: Howie B שגם השתתף באלבום והשפעתו על הצליל בו לא תסולא בפז, מפיק העל מארק סטנט והילד הרע של האלקטרוניקה באותן שנים, אלק אמפייר (Atari Teenage Riot).
Greatest Hits– אמנם יש בו שיר אחד מתוך Vespertine שיצא שנה קודם, ואין ספק שחסרים בו כמה להיטים מוכחים, אך אוסף הלהיטים הגדולים של ביורק בסה"כ מסכם יפה את ההצלחה המסחרית והאומנותית שלה בשנות ה-90 ואין ספק שהוא גם מעניק ערך מוסף משמעותי בכך שהוא כולל את Play Dead המרגש מתוך פסקול הסרט Young Americansואת It's In Our Hands, הסינגל שיצא במיוחד לכבוד האוסף – שיר מדהים לכל הדעות.
BJORK
SELMASONGS / VESPERTINE / MEDULLA / DRAWING RESTRAINT 9 / VOLTA / BIOPHILIA
CD / 2LP
|
CD / HEAVY WEIGHT 2LP / COLRED 2LP |
CD / LP
|
CD / HEAVY WEIGHT 2LP / COLRED 2LP |
2LP
|
LP
|
המילניום החדש סימן את הפיכתה לכוכבת דרך Selma Songs, שהוא למעשה וריאציה לפסקול הסרט "רוקדת בחשכה" בבימויו של לארס פון טרייר ובכיכובה של ביורק. חלק מהשירים שונים מכפי שהם מופיעים בסרט כך שיותר משמדובר בפסקול, זהו לחלוטין אלבום של ביורק- מלודרמטי וסוחט רגשית לפחות כמו הסרט עוכר השלווה, אבל גם נדבך משמעותי בצליל ובגישה למוזיקה שביורק מאמצת באותן שנים ומקבל ביטוי מוחשי יותר באלבומים הבאים שגם אם הם ממשיכים מבחינות רבות את ימי התהילה של שנות ה-90, בד בבד הם יותר מאתגרים, נועזים ומתבססים על ניסויים ווקאליים ואינסטרומנטליים חסרי פשרות.
גם האלקטרוניקה הופכת לשכלתנית ומורכבת מאי פעם, ושיתופי הפעולה שבמסגרתם מארחת ביורק אינסוף מוזיקאים מוכשרים - מטרתם לפרוץ את גבולות הדמיון. זה לא שאין באלבומים האלה להיטים, אלא שהפופ, גם אם נוכח, הופך לשחקן משני באלבומים הללו. זו המגמה השלטת והיא נוכחת גם באלבום האחרון, אך ככל שביורק מאתגרת יותר ויותר את מעריציה, כך היא מותחת יותר הגבולות של עצמה ואז מטשטשת אותן כיאה למוזיקאית טוטאלית שכמותה. ומשום שכך, החזון המוזיקלי האוטופי שלה מזיז הרים ומשנה תפיסות לדורי דורות.
עולם חדש:
סליק:
לב אמיץ:
סופה מגנטית:
התגנבות יחידים:
פופ נגיפי:
עוד איסלנדיות ואיסלנדי אחד:
EMILIANA TORRINI
LOVE IN THE TIME OF SCIENCE / RARITIES
4LP / 2CD |
CD |
ביטוי נוסף ליופיו והשפעתו של הקול המיוחד הזה אפשר למצוא ב-Rarities– דיסק כפול (או ארבעה וינילים במחיר מדהים!) שמאגדים את השירים והרמיקסים מהסינגלים שקידמו את Love In The Time Of Science לצד גרסאות אחרות שעטפו את טוריני בשלל צבעים מרהיבים. תמצאו כאן, למשל, את הגרסה האקוסטית והכובשת של Easy, אחד מלהיטי האלבום, לצד גרסת כיסוי לז'אק ברל כמו גם רמיקסים שמנציחים את Love In The Time Of Science דרך Rarities כאלבום תקופתי – שנות השיא של הדאונטמפו רגע לפני המילניום החדש.
לחופש נולדה:
דברים לא נעימים:
קלי קלות:
יותר אקוסטי אבל גם יותר קל?
אל תלך:
גרסת לשכת התעסוקה:
ASGEIR
IN THE SILENCE / AFTERGLOW
LP / 2CD |
CD |
איסלנד זה לא רק זמרות ששרות בהשראת פיורדים עצומים והאי הציורי בו גדלו, אלא גם כור מחצבתם של זמרים כמו אסגייר (עוד אחד שנפטר משם המשפחה שלו – מה יש להם שם באיסלנד?), סינגר-סונגרייטר צעיר שהפך במהרה לכוכב המוביל של הפופ האיסלנדי ברחבי האי ומחוצה לו בזכות קול פלצטו עוצמתי ומרגש, שירי אינדי-פופ-פולק נוגים ותמימים שמתוזמרים בקפדנות ונגיעות של R&B עכשווי ומלנכולי שהופכות את Where Is My Mind? של הפיקסיז לשיר נשמה בגרסת כיסוי שלא הייתם יכולים להעלות על הדעת.
ימים של שקט:
צוות החילוץ בדרך?
דרך המלך:
אחרי הזוהר הצפוני:
OLOF ARNALDS
VIO OG VIO / INNUNDIR SKINNI / OLOF SINGS
CD |
LP |
CD |
לילה. כולם ישנים:
כניעה מרצון:
על האש:
וגם אמריקאים:
CODY CHESNUTT
LANDING ON A HUNDRED / MY LOVE DIVINE DEGREE
2LP / CD |
2LP / CD |
ובמעבר חד משהו, אנחנו ממשיכים לשני האלבומים האחרונים של קודי צ'סנאט, זמר סול מודרני שחוגג השנה 50 שנות קיום (שבמהלכן גם הספיק להופיע בישראל לפני כמה חודשים), ועוף מעט מוזר בלייבל עם אוריינטציה כ"כ רצינית ואירופאית (שלא לומר, איסלנדית) כמו One Little Indian.
אך עבורו היא כנראה רק פלטפורמה, ולמעשה פלטפורמה מצוינת: צ'סנאט שחרר אלבום בכורה סליזי ב-2002 (גם ב-(One Little Indian ששיר מתוכו זכה לביצוע מתגמל של הרוטס, אך לא הצליח למנף את ההצלחה הרגעית ונעלם למשך עשר שנים עד שחזר מהיכן שהיה, ללייבל שלא שכח אותו, כדי לשחרר את Landing On AHundred – פצצה חכמה, רגישה ובעיקר מודעת לעצמה של R&B חלקלק ושברירי כאחד באלבום בן 12 שירים שנשמעים כמו שילוב מבריק בין מרווין גיי, דאנג'לו, סטיבי וונדר ורפאל סאדיק. חמש שנים אח"כ, ב-2017, הוא שב עם My Love Divine Degree– אלבום שהוא ברובו פאנקי, נוגע ברגאיי וסקא קופצני ואופטימי, לא מוותר גם על אמירות פוליטיות נוקבות (שימו לב ל-Bullets In The Streets And Blood) ומפיץ אור לכל עבר בחיוביות שנוטפת ממנו כך שצ'סאנט, גם בזכות גוון קולו החם וההפקה הייחודית שמתייצבת מאחוריו, ייצב את עצמו באלבום הזה כאחד המוזיקאים המרעננים, הנלהבים ומלאי התשוקה במוזיקת הנשמה העכשווית.
היה שווה לחכות:
דימוי צלול:
אברהם, אל תלך לשם:
הכי טוב בבית:
שואל את השאלות הנכונות:
על המשמר:
THE TWILIGHT SINGERS
BLACKBERRY BELLE / SHE LOVES YOU / A STITCH IN TIME / POWDER BURNS
LP / CD |
CD |
CD |
CD |
לא שבאפגן וויגז מישהו מנע זאת ממנו, אבל אין ספק שזמר הנשמה הנחבא אל הכלים שהסתתר עמוק (בנשמתו?) פרץ סוף סוף החוצה. תחילה באלבום Twilight As Played By The Twilight Singers יחד עם חברי Fila Brazillia ובהמשך וביתר שאת ואלבומים וה-EP שלפניכם ועד אקורד הסיום (Dynamite Steps, שיצא בסאב פופ ב-2011). דולי התעלה על עצמו באלבומים האלה מבחינה ווקאלית, גיבה את עצמו בנגנים מעולים מהאינדי האמריקאי לצד הפקה עשירה ולמעשה סלל את הדרך לאיחוד המרגש של אפגן וויגז ששני האלבומים שהניב עד כה מוכיחים שהצליל החם והישיר של ה-Twilight Singers נטמע בהם עמוקות: החל בסערת הרגשות של Blackberry Belle, גרסאות הכיסוי המרגשות ב-She Loves you (לשירים של ביורק, הופ סאנדובל, נינה סימון, פליטווד מק, מרווין גיי וגם ל-Summertime של גרשווין ו-A Love Supreme של ג'ון קולטריין), המלנכוליה הפועמת של ה-EP A Stitch In Time בו הוא משאיר את תפקידי השירה לאחרים (מארק לאנגן, ג'וזף ארתור ושני חברי אפגן וויגז) וההצפה הרגשית של Powder Burns - כולם מייצגים נאמנה את דרך החתחתים שבה צועדות המחשבות והתחושות המידיות של דולי – מנקודת המוצא באזור המפשעה,משם אל הבטןואז בטיפוס מהיר אל הלב בדרך אל המוח בניסיון נואש למצוא הגיון ותכלית לכל מה שמתחולל שם.
שומר הראש:
ככה עושים קאבר:
אמן הפיתוי:
זחילה איטית:
ויש פה גם נציגים של הממלכה הבריטית:
KATHRYN WILLIAMS
LITTLE BLACK NUMBERS / RESONATOR
CD /LP |
CD / LP |
Resonator, האלבום השני של וויליאמס שמופיע כאן, הוא שיתוף פעולה עם נגן הוויברפון ג'יימס קר, והוא שונה מבחינה מוזיקלית. למעשה, זהו אלבום סטנדרטים של ג'אז, אבל אצל קת'רין וויליאמס שום דבר לא סטנדרטי גם כשהיא נוגעת בקולה בנכסי צאן ברזל שכאלה, וכששומעים את הביצוע שלה ל-My Funny Valentine, מבינים את זה בצורה המשכנעת ביותר. אין מילים לתאר את היופי שנוצר מהמפגש בין וויליאמס, נגינת הוויברפון מלאת הניואנסים של ג'יימס קר והשיר המושלם הזה.
שיר נשמה:
בור בנפש:
שלמות:
כמה טפשי:
SKANK ANANSIE - PARANOID & SUNBURNT
LP
גם האלבום הזה יצא ב-One Little Indian, בשיא ההצלחה של הלייבל, ובאותה שנה בה ביורק שחררה את Post. לפתע צצה ב-MTV אישה שחורה בשם Skin עם קרחת מאיימת שצלב לבן מעטר את פניה וגיטרות מכסחות תומכות בה מאחור, בעודה מוחה וזועקת בקול אדיר ש"הם מוכרים את ישו שוב!".
קדם לו סינגל כושל בשם Little Baby Swastikkka, שהיה מכוסח ושערורייתי לא פחות, כך שהיה קשה לנחש שבהמשך הלהקה הזו, עם השם המוזר הזה, שניגנה שילוב לא ברור בין Fאנק מטאל לגראנג', תמשיך לדהור קדימה עם I Can Dream, תרגש את העולם עם בלדה קורעת לב בשם Charity, ותמלא אצטדיונים עם Weak, סוג של שיר תבוסה שהפך לאחד מהמנוני הניינטיז הצודקים והמוצדקים וכזה שהעניק תחושה עילאית של ניצחון למיליוני אנשים ברחבי העולם. כל השירים האלה ועוד נמצאים כאן, באלבום הבכורה המרשים של Skunk Anansie. מתי ראיתם אותו לאחרונה ע"ג ויניל?
ככל שיענוהו כן ירבה ויפרוץ:
אני אחלום לנצח:
לא מקבצת:
רק היום!